Migdały, gorzka czekolada i kakao - doskonałe trio na obniżenie złego cholesterolu

5 grudnia 2017, 06:12

Codzienne jedzenie migdałów - samych bądź w zestawie z gorzką czekoladą i kakao - może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.



© NIH

Antybiotyki mogą zmniejszać zdolność komórek odpornościowych do zabijania bakterii

1 grudnia 2017, 16:08

Antybiotyki mogą zmniejszać zdolność komórek odpornościowych do zabijania bakterii. Co więcej, zmiany zachodzące w środowisku chemicznym chronią patogeny.


Czosnek pomaga zwalczać chroniczne zakażenia

28 listopada 2017, 12:16

Ajoen, bezwonny produkt rozpadu alliiny z czosnku, niszczy biofilmy lekoopornych bakterii i sprawia, że antybiotyki ponownie zaczynają działać.


Drzewa w mieście chronią przed atakami astmy

27 listopada 2017, 13:45

Jeśli w otoczeniu rosną liczne drzewa, osoby mieszkające na zanieczyszczonych obszarach miejskich są rzadziej hospitalizowane z powodu astmy.


W czasie burzy dochodzi do reakcji jądrowych

24 listopada 2017, 06:44

Dnia 6 lutego czujniki zarejestrowały niezwykłe zjawisko. Najpierw pojawiła się podwójna błyskawica, która zapoczątkowała trwający milisekundę rozbłyska gamma o energii dochodzącej do 10 MeV. Następnie na mniej niż pół sekundy pojawiła się poświata. Po niej czujniki zarejestrowały trwający około minuty sygnał promieniowania gamma o energii 511 keV


Niewykluczone, że inhibitor pompy protonowej stanie się nowym lekiem na gruźlicę

22 listopada 2017, 12:57

Lanzoprazol, inhibitor pompy protonowej wykorzystywany głównie w terapii choroby wrzodowej, może pomóc w leczeniu gruźlicy.


Ćwiczenia tlenowe pomagają w rehabilitacji w zaburzeniach neurologicznych

20 listopada 2017, 15:49

Ćwiczenia wspomagają regenerację po urazie mózgu.


Lawendowy sposób na lęk przedoperacyjny

17 listopada 2017, 06:27

Lawendowa aromaterapia zmniejsza lęk przedoperacyjny, przynajmniej u pacjentów przechodzących operacje ambulatoryjne z zakresu otolaryngologii.


Wiadomo, w jaki sposób dieta bardzo niskokaloryczna odwraca cukrzycę

10 listopada 2017, 10:37

U zwierząt bardzo niskokaloryczna dieta może szybko odwrócić cukrzycę typu 2. Jeśli uda się potwierdzić wyniki u ludzi, być może uda się wytypować nowe cele dla leków.


Kto je pikantnie, ten mniej soli i ma niższe ciśnienie

31 października 2017, 14:38

Najnowsze chińskie badanie wykazało, że osoby, które lubią pikantne jedzenie, jedzą mniej soli i mają niższe ciśnienie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy